Gribende og vedkommende debatteater
”Udsigt og Blok 4” set på Teater Momentum onsdag den 18. november 2020
Produceret af Teater Freezeproductions
Anmeldt af Michael Hansen – Kulturleben.dk
Makka Kleist inviterer os ind i sit køkken i monologen ”Udsigt”. Hele oplevelsen er både gribende nærværende, intim og klaustrofobisk i sin tekst og spil. Udsigten, som Makka beskriver i starten, er fra hjemmet i Bygden. En minimalistisk hverdag hvor skønhed, overlevelse, sammenhold, natur og jagt går op i en tilfredsstillende symbiose, og hvor enkeltheden og naturens præmisser bestemmer livsvilkårene.
Staten vurderede, at dette eksistensgrundlag – hvor sanitære forhold og livsbetingelser ikke levede op til normen for det acceptable – skulle ændres. Døds- og sygdomsraten var enorm og naturligvis skulle der handles. Men problemet var, at bygd-mennesket med en stærk og kraftfuld naturbevidsthed og jagt og fiskeri tradition blev placeret i et nybygget betonhelvede i Nuuk; langt væk fra familie og det vante. Hele kulturen blev revet væk under nyborgerne, og alt hvad de forbandt med livskvalitet var uladesiggørlig i den nye situation. Familien måtte inden tvangsflytningen aflive deres slædehundekuld inklusive førerhunden, der faktisk havde reddet kvindens mand på et tidspunkt. De måtte tage afsked med familie, børn og venner og ikke mindst familiegravene, hvori både forældre og børn lå.
En meget stærk passage i teksten er, hvor hovedpersonen betragter bygden fra skibsdækket, da de drager væk. De røde træhuse og naturskønheden omkring bygden bliver til sidst til små perlemønstre i sneen, som associerer til den grønlandske perletradition.
”Udsigt” har to store kvalitetstegn, som gør den både hudløs og særdeles seværdig. Teksten, Makka Kleist har skrevet, har på alle parametre den dramaturgiske værdi og kvalitet, som fastholder publikum i åndeløs betagelse og smerte. Teksten vil noget, og den fanger os med sit vigtige indhold.
Det andet er Makka Kleist fortolkning af teksten. Under hele den minimalistiske monolog, får man følelsen af at være til stede i køkkenet. Årsagen er, at Makka Kleist spiller rollen med stor indlevelse og i den grad med en usentimental tilgang, som gør det hele både appetitligt, vedkommende og virkeligt uden at falde i patetiske faldgruber. Det er fantastisk spillet og fortolket. Generelt er begge forestillinger meget veludførte. Det skyldes helt sikkert instruktør Hanne Trap Friis’ sikre og flotte instruktion. Begge forestillinger er velkomponerede i sin instruktion, og man fornemmer, der er skåret ind til det væsentlige og fravalgt alt udenomstøj. Det er en klog og sikker disposition, som i den grad klæder og løfter helhedsindtrykket.
”Blok 4”, som er skrevet af Kim Leine, er et trekantsdrama i betonhelvedet i Nuuk. Hovedpersonen er flyttet til Nuuk for at være sygeplejerske. Hans medbragte kone og børn mistrives i det golde og barske miljø, og dramaet tager for alvor form, da han forelsker sig i en grønlandsk kvinde. Hele dramaet er bygget op omkring Kim Leines eget liv og bogen ”Kalak”. Hovedpersonen forvandler sig til en ”Kalak”, som betyder ”skide grønlænder”. Udtrykket er både en kritik og et kompliment.
”Blok 4” er et intenst drama på 30 min., hvor følelserne får frit spil. Det er tydeligt, skuespillerne er vant til at spille forestillingen i intime rammer. Spillet og intensiviteten er kraftfuld uden at kamme over og blive sentimental.
Det stærkeste øjeblik er, da familien med børn tager på udflugt ud i Bygden og først der oplever den rene og smukke kvalitet, Grønland også står for. En flot cyklus i helheden er, at kvinden i køkkenet starter ude i bygden og bliver tvangsforflyttet til blokkene i Nuuk, og børnefamilien starter i blokkene og bevæger sig ud i bygden på udflugt.
Desværre er der ingen Happy End på nogen af historierne, men da den gamle kone får diagnosen ”kommende blindhed” er hendes reaktion: ”Pyt, jeg har jo udsigten”. Hvilket vidner om den store kærlighed og trang til naturen og havet.
En stærk aften, der fløj afsted, fordi det var vedkommende og gribende fremført. Dejligt, når en forestilling fjerner alt det overflødige og fortæller en så vigtig historie, som i dette tilfælde.
Som anmelder glæder jeg mig i hvert fald til at følge og anmelde Teater Freezeproductions i fremtiden.
Teater Freezeproductions
Medvirkende: Makka Kleist, Helene Kvint, Karina Møller og Thomas Knuth
Tekst: Kim Leine (Blok 4) og Makka Kleist (Udsigt)
Instruktion: Hanne Trap Friis
Film: Mikael Jakobsen
Varighed: Ca. 1 time og 30 min. inklusive pause