Rejsende identiteter på Don Gnu
”Turist” af Don Gnu – 30/09 2020 Bora Bora
Af Mathias Hvidberg Jørgensen – Kulturleben.dk
Vi kender alle følelsen af ventetid i en lufthavn. Vi kender kødannelserne, vi kender de endeløse beskeder over anlægget, som evig og altid bringer en monotoniseret kvindestemme ind fra siden, og minder os om, at vi altså ikke må henstille bagage.
Sådan sættes scenen! Publikum inviteres ind, og står i en lang kø fremme i salen, hvor de lukkes ind af to af danserne, som med visir og ivrige fysiske fagter forklarer – uden ord – hvornår publikummerne må træde nærmere og indtage deres pladser. Det ender i ret mange spøjse og sjove påfund, hvor enkelte publikummer får lov at udstille sig selv for resten af salen, om end for et kort øjeblik, når danserne pludselig anmoder om, at de skal svinge med armene eller lave en chasse, for at komme igennem.
Don Gnu’s nyeste opsætning ”Turist” sætter fokus på både vores identiteter som rejsende mennesker, men også på lufthavnens helt særlige indeklima; stedet hvor mennesker mødes på tværs af landegrænser og i meget korte perioder. Krydsningspunktet mellem lande, kulturer, sprog og personligheder.
I god overensstemmelse med åbningssekvensen, hvor publikum mimer dansernes anmodninger, udstilles også vores bureaukratiske systems absolutte absurditet, når f.eks. det er fuldt ud tilladt at medbringe en boremaskine i håndbagagen, men en lille flaske med 4 cl. Whisky bliver konfiskeret.
I lufthavnens mærkværdige rum udspiller sig løbende en handling om tre forskellige turister, der fanges i en lufthavn natten over, mens de afventer at kunne rejse videre til deres pågældende destinationer. De tre turister er hver især en karikatur på en stereotyp turist, og performernes indbyrdes forskelligheder, fysisk såvel som energisk, understøtter også tydeligt og delikat kontrasten imellem dem.
Særligt Petras Lisauskas dominerer fuldkommen med sin levende mimik og aldeles fremragende sceniske tilstedeværelse. Fra første gang han bevæger sig ind på scenen, med den ikoniske lyserøde oppustelige flamingo, blomsterboa, bermudashorts og stråhat, er man som publikum fuldkommen betaget. En mageløs og vidunderlig præstation, der ofte resulterede i, at man uanset den specifikke scene, stadig blot afventede, hvad Petras ville gøre næste gang.
Forestillingen er både underholdende og imponerende ift. nogle af de fysiske sekvenser, hvor særligt en slowmotion slåskamp bliver siddende i erindringen efterfølgende. Alligevel formår ”Turist” aldrig rigtig at slå fuldkommen igennem til sit publikum.
Enkelte sekvenser kommer desværre til kort, da flere af forestillingens gimmicks og greb bliver for langtrukne og forestillingens overordnede kontinuitet i enkelte situationer halter.
Selvom jeg er stor fortaler for fysisk komik og fysisk teater, bliver forestillingens karakterer aldrig serveret med stor nok overbevisning, trods at f.eks. Petras Lisauskas leverer et fremragende stykke arbejde.
Det bliver svært nøjagtigt at kategorisere præcis hvor forestillingen gerne vil bevæge sig hen, da kontinuiteten i karaktererne og det overordnede plot bliver for rodet og ufokuseret. Slutsekvensen med skyggebilleder er både poetisk og levende, og giver en nogenlunde afklaring omkring, hvor det hele tiden havde været meningen vi skulle ende henne, men fornemmelsen af katarsis var begrænset. Der er dog i sidste ende ingen tvivl om aktørernes talenter og respektive evner på scenen, og jeg må tilstå, at jeg var svært godt underholdt flere gange i løbet af forestillingen. Ikke det stærkeste udspil fra Don Gnu, men aboslut underholdende og værd at se.
CREDITS:
Koncept & koreografi:
Jannik Elkær & Kristoffer Louis Andrup Pedersen
Koncept, lys og video:
Christoffer Brekne
Performance og koreografi:
Petras Lisauskas, Mikolaj Karczewski & Kasper Buus
Musik:
Alice Carreri
Tekniker:
Jakob Thau
Tango coaches:
Camilla Maria Dahlgren & Linus Aabye Jensen
Movement coach:
Benjamin Buus
Dramaturgisk konsulent:
Anja Høegh
Foto:
Emilia Therese & Engedal Fotografi
Producent-team:
Kathrine Kihm & Malene Cathrine Pedersen
Co-produceret af:
Bora Bora – Dans og Visuelt Teater
Tak til:
Aarhus Lufthavn
Støttet af:
Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Wilhelm Hansen Fonden, Augustinus Fonden & Knud Højgaards Fond.