En konfrontation med sit indre
” Horse Inside Out” – 15/01-2020 på ARos – Aarhus.
Anmeldelse af Mathias Hvidberg Jørgensen – Kulturleben.dk
I disse dage er der en performance-installation placeret på kunstmuseet ARos, under titlen ”Horse Inside Out”. Forestillingen – ja, det er mere en interaktiv forestilling, end det er en udstilling – er beregnet til én person ad gangen, og oplevelsen i sin helhed varer omtrent et kvarter.
Forestillingen tager et sensorisk udgangspunkt fra start, da den inviterer deltageren til at ”touch my skin”, i det øjeblik man træder ind i lokalet. Der henvises her til den store, nærmest organisk designede ’iglo’ i rummet. Stemmen optræder over anlægget og giver med det samme en fornemmelse af et højere væsen, der taler direkte til din bevidsthed. Der er kun dig og stemmen.
Ved synet af skulpturen henleder tankerne til et hjerte. Et stort pulserende hjerte, med tre toppe, der kunne associeres til hjertets aorta og hovedvener. Samtidig er det en skulptur, der i sit design inspirerer til berøring og fysisk undersøgelse. Efter et minuts tid i selskab med skulpturens overflade, taler stemmen igen.
”You may enter.”
Jeg skulle netop til at undersøge hjertet. Indefra.
Herfra kravlede jeg så ind og mødtes med et sanseligt overflødighedshorn. Der var en krydret og tæt luft og duft, der var mørkt, men dog med lysglimt der gennem tekstilerne og materialerne kunne give nok nuancer og silhuetter til, at man inspireres til både at mærke, se og dufte den verden man pludselig var inviteret ind i.
For det er netop hvad oplevelsen inviterer til. Man skal hverken tænke eller overveje. Man skal opleve. Man skal føle, dufte, lytte og se. Tillade sig selv at overgive sig til en verden man ikke kender. Stemmen over anlægget inviterer til, at man trækker vejret dybt og udforsker rummet man pludselig befinder sig i. Overfladerne er sanseligt designede og inviterer til at man mærker efter. Ikke kun fysisk, men også inde i sig selv. Hvad sker der, når sanserne tager over, og tankerne holder pause? Hvad sker der inde i kroppen når man hengiver sig til en sensorisk og fysisk totaloplevelse?
I løbet af det kvarter, som forestillingen og oplevelsen varer, gennemgår man forskellige niveauer i det sensoriske univers. Man klædes ud, man ender i et udforskende selskab med en performer, man udforsker fysisk bevægelse og sanselighed i en grad, som i hverdagens trummerum ellers kan forekomme fremmed. Hvornår har du sidst overvejet, præcis hvordan teksturen på væggen ved siden af dig egentlig føles?
”Horse Inside Out” er et utroligt fascinerende projekt. Ikke alene er der rigelige mængder af oplevelser for sanserne, der er også en symbolik og dybere filosofisk overvejelse i hele universet som man møder. ”Hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med” er et klassisk ordsprog, oprindeligt hentet fra biblen. I lyset af performanceoplevelsen bliver det derimod henledt til tanken om, at hjertet er fyldt med sanselighed og nærvær. I hjertet mødes man ligeledes af sin ’ligesindede’ i form af en performer i samme kostume som en selv. Men hvem er performeren? En definition af mødet med sig selv? Eller en afspejling af mødet med sin omverden?
Samtidig ligger der noget interessant symbolik i brugen af ordet ’hest’ i titlen. For tænker jeg på indersiden af en hest ledes mine tanker automatisk til den trojanske hest, og en måde at skjule sig på, mens man infiltrerer en ugennemtrængelig bymur. Den perfekte metode til at komme ind i hjertet (!) på enhver by, ethvert menneskeligt centrum.
Ydermere er der elementer af noget spirituelt og nærmest religiøst over kvindestemmen der vejleder en ind i det organiske rum. Tanker henledes også i retning af Gaia, eller moder jord om man vil, og idéen om at tillade sig selv at blive genfødt i et nyt univers.
I sidste ende er det faktisk en ret svær oplevelse at anmelde, for det vil formentlig også opleves forskelligt fra person til person. Hvilket også er et spændende element i installationen. Det er en oplevelse, der er forbeholdt dig og kun dig. Intimiteten er i højsædet, og oplevelsen er langt hen ad vejen afhængig af, hvordan du selv forholder dig til en levende installation, der kræver din deltagelse. Giver du dig selv lov til at overgive dig til sanselighed og fysisk udfoldelse, har denne installation potentiale til at transformere din tilgang til den fysiske verden, der omgiver dig. Om ikke andet så for en kort periode.
Mit umiddelbart eneste kritikpunkt ligger dog i oplevelsens varighed.
Et kvarter er i min optik ikke nok til at man faktisk kan hengive sig til den handling, der er i vente. Efter mødet med performeren blev jeg tildelt et par minutter til at trække vejret i skulpturens enerum, men netop som oplevelsen var ved at sætte sig, og kroppen gav efter med et par tårer i øjenkrogen, lød stemmen over anlægget igen. ”Now leave. Your time here is over.”
Man kunne argumentere for, at der ligger en eksistentiel kommentar bagved den pludselige og bratte afsked med skulpturen. Man har aldrig tid nok. Tiden vil altid modarbejde vores fuldkomne og sanselige hengivenhed. Den verden vi oplever til daglig, vil altid kræve vores opmærksomhed, da den sanselige overgivelse aldrig kan vare ved. Det er blot et kort frirum i en ny verden. En abstraktion og en drøm, som desværre ikke kan vare ved mere end blot 15 minutter.
Den korte varighed ender dog i sidste ende i et uforløst spørgsmål om, hvad man inden for de efterfølgende minutter kunne have realiseret om sig selv og sit forhold til sin omverden, havde man fået lov til at blive liggende.
Verden har i min optik brug for mere tid til oplevelse og sanselig opdagelse. Verden har brug for flere af denne slags installationer. Kreative og kunstneriske frirum i en til tider stresset, travl og sanseløs hverdag. Plus point til Mette Aakjær og hele holdet bag ”Horse Inside Out”. Det var en aldeles vidunderlig oplevelse, og jeg ville ønske, jeg kunne have fået endnu mere af den.
Værket skabes af Wunderland i et samarbejde:
Koncept og visuel- og sensorisk idé: Mette Aakjær (kunstnerisk leder af Wunderland og performer DK)
Skulptur/installation: Mona Møller Schmidt (scenograf, DK),
Lyd: Thoranna Bjornsdottir (komponist, IS),
Tekst: Sonja Winckelmann Thomsen (forfatter, DK),
Maske- og kostumedesign og visuel medudvikler: Amanda Axelsen Sigaard (kostume-/tekstildesigner, DK)
Visuelt design, medudvikling: Amanda Vesthardt (tekstildesigner, DK)
Performer stand in: Molly Nyeland (stand in 7. – 16. februar 2020, danser DK),
Teknisk design og interaktivitet: DimsOs, DK.
Produktionsteam
Produktionsledelse: Katrine Kihm
Produktionsledelsesassistenter: Ida Ravn Homelius og Jeppe Sommer
Syning af skulpturens yderdel: Michael Nøhr
Konstruktion af bærende skelet: Jakob Hjuler
Video: Christoffer Brekne
Fotos: Jesper Lyng Michelsen
Udvikling af bookingsystem: Jesper Lyng Michelsen.
Arrangeret af Wunderland.