Sanselig Charles Dickens jul
”Et Juleeventyr” på Aalborg Teater – Den 30. november
Anmeldelse af Michael Hansen – Kulturleben.dk
Hele den fantastiske scenografi bliver hold i frostblå nuancer, og store flyttebare sættestykker formet som Scrooges regnskabsbøger skaber en foranderlighed i Aalborg Teaters version af Charles Dickens ”A Christmas Carol” fra 1843. Hele det scenografiske mesterstykke, skabt af Leiko Fuseya, vidner om, at nu er det jul og nu skal vi hygge os. Der er ikke meget engelsk Dickens socialrealisme over denne lørdag eftermiddag på teatret, dagen før december. Det hele kan scenografisk godt ligne en teaterudgave af Disneys ”Frozen”. Men det gør absolut ikke noget. Aalborg Teater har valgt den sanselige og smukke udgave, og det klæder hele opsætningen.
Stykket starter med de hvide jule-ånders entre rundt omkring i salen. Som snefnug fra H.C. Andersens ”Snedronning”, kommer de hvirvlende ind over hele scenariet og udgør en superflot, hyggelig og æstetisk afløser for de manglende nisser som vi jo ellers forventer i en julehistorie. Jule ånderne er både søde, listige og velsyngende og det er tydeligt at de omgående flytter ind i hjertet på det unge publikum.
Generelt er forestillingen fyldt med farverige, hjertevarme og opfindsomme figurer som nærmest virtuost bevæger sig rundt i scenografien og gør helhedsindtrykket både sjovt og medrivende. En farvelade af skønne eventyragtige figurer som er med til at skabe den rette glæde og julestemning i salen.
Midt i alt skønheden samt den poleret fattigdom og julestemning, sidder Scrooge og troner på toppen af bjerget i sit regnskabsbogshelvede. Som enhver anden Scrooge vi har mødt, og dem er der mange af, både i film og teaterhistorien, sidder han fra starten og skumler i sin selvvalgte, ensomme selvynk og hidsigt kaster deler ud af div. over uforskammetheder hver gang et hæderligt menneske tør nærme sig løvens hule. Vi har mange Scrooge fortolkninger at læne os op ad og sammenligne med, og det er rigtigt svært at lade være.
Marcus Gad Johansen bliver midt i alt eventyret på farvepaletten instrueret som en grå socialrealistisk arketype uden følelser eller særlig meget udstråling. Det er sikkert meningen at hans farveløshed skal stå i stærk kontrast til farvegalleriet. Men instruktionen af rollen mangler i den grad kant og indlevelse og hele totaloplevelsen lider under en Scrooge som ikke når os. Han er nærmest introvert og indesluttede og jeg føler ikke at han lukker os ind i Scrooge rejse fra ensom hystade til afklaret jule jubelidiot. En rejse som vi forventer og elsker fra det kendte Dickens univers. Det er rigtig ærgerligt for Marcus Gad Johansen har både statur, talent og muligheder for at lave en fortryllende og super farlig Scrooge.
Heldigvis lykkedes alt ellers i opsætningen rundt omkring Scrooge og vi kommer både igennem karrusellen af tårer grin, frydefuld beundring og så sandelig også i julehumør og uhygge.
Spøgelserne som gør sin entre om natten på forskellige timeslag i Scrooges soveværelse, er både opfindsomme, sjove og umådelige uhyggelige. Fortidens Jul medbringer et lyshav i kostumet, og i Kathrine Høj Andersens dejlige fortolkning, bliver vi pakket ind i latter, lune og glæde og Kathrine sørger for at vi stortrives i hendes selskab.
Østen Borre Simonsen ankommer som nutidsånden i et latin intermezzo med salsarytmer og bananer i turbanen. Nutidsånden er drag og passer symbolsk rigtig fint til vores aktuelle kønsrevolution. På Nørrebro Teater spiller de også ”Et Juleeventyr” lige nu hvor Scrooge spilles af en kvindelige skuespiller.
Fremtidens ånd spilles af Evrim Benil og er pakket ind i et fuldstændig effektfuldt og virkningsfuldt kostume på omkring 4 meter. Åndens tavshed og sorte univers er både yderst skræmmende og samtidig vanvittig flot visuelt. Absolut aftenens stærkeste indtryk.
Trygve Brøske har komponeret noget dejligt og fængende musik til forestillingen og både underlægningsmusikken og sangene som udføres på charmerende og velklingende vis pakker hele totaloplevelsen ind i den julesmovs som vi forventer og håber på. Vi får det hele og banderolen er brudt til julemaraton når vi forlader det hyggelige teater og begiver os ud i det frostklare bybillede med julestemning i rygsækken.
Forfatter
Charles Dickens
Oversættelse
Jens Christian Lauenstein Led
Komponist
Trygve Brøske
Dramatisering
Irina Malochevskaja og Kjersti Haugen
Instruktør
Kjersti Haugen
Scenograf
Leiko Fuseya
Koreograf
Rebekka Lund
Kapelmester
Jacob Rose
Lysdesigner
Ingrid Skanke Høsøien
Lyddesigner
Jonas Hvid
Musikere
Thomas Hamilton,
Lasse B. Sandkamm
Henriette Hansen
Jacob Rose
Jørgen W. Larsen
Medvirlende
Marcus Gad Johansen
Karla Rosendahl Rasmussen
Anne Mette Roest
Evrim Benli
Ferdinand Falsen Hiis
Østen Borre Simonsen
Jørgen W. Larsen
Lars Topp Thomsen
Rasmus Skaarup
Steffen Berenthz Eriksen
Jacob Moth-Poulsen
Kathrine Høj Andersen
Børneskuespillere (5 medvirkende pr. forestilling)
Astrid Bach Lindgaard, Josephine Overgaard, Rita Winther Nørremark, Vera Marie Wammen, Alma Petrine Olsen, Nanna Kristence Chræmmer, Birk Asbjørn Vesterlund, Oskar Duvier Mehlbye, Julius Jørgensen og Sofus Krone