”Jagten på det grå guld” af Don Gnu
Set på Mungo Park i Kolding under forestillingens turne.
Anmelder: Michael Hansen
Foto: Christoffer Brekne
Overrumplende
Det eksperimenterende danseteater Don Gnu fra Århus tager livtag på alderdommen. Med stærke stemningsbilleder, humoristisk kropsartisteri og en musikalsk rejse igennem alderdommens skyggesider, reflekterer forestillingen over de præmisser man bydes når man går i forfald og samtidig vil det hele.
Vi befinder os i en virtuos, maskulin og hæsblæsende mandeverden, hvor frustrationer, minder og kalejdoskopiske tankemylder fejer elegant og kraftfuldt hen over scenen, kun pauseret af stop emotionsagtige opstillinger af klassiske motiver med religiøse islæt. Forunderlig, rablende og dejlig uhøjtideligt i et tempo som river os omkuld i stærke tableauer. Heldigvis giver forestillingen os indimellem mulighed for at reflektere og fordybe os i de vanvittige og poetiske billeder vi fyldes med. Det sker når Alice Carreri hylder forestillingens tema med effektfuld sang omkring alderdommens muligheder og hjernevindinger. Smukt og gribende, specielt når Alice Carreri fortolker den gamle smukke Liva Weel sang ”I dit korte liv”. Alice Carreri er ubetinget sammen med en gennemmusikalsk harmonikaspiller (Nicolai Kornerup/Simon Eriksen) en stor gevinst for forestillingen.
Vi bliver budt velkommen med en varm og tavs hilsen eller krammer af de to hovedpersoner, Jannik Elkær, Kristoffer Louis Andrup Pedersen, i døren til teatersalen. To gamle mænd med store hvide underbukser med gylp, åbenstående morgenkåber og sutsko. Inde i salen er der scenografisk lagt op til plejehjemsræs med både trehjulede scootere, tv med Otto Leisner quiz og standerlamper og slumre sofaer.
De to performer forsøger at være gamle på scenen. Men de kan ikke komme uden om at de begge kropsligt oser af maskulinitet og stærk mandighed. Så vi køber deres alderdom via den sparsomme kostumering og det er fint nok. Men både pulsen hos det kvindelige publikum og bøsserne i salen stiger i den grad da plejehjemmets plejer i form af den litauiske skuespiller Petras Lisauskas dukker op, også med åbenstående kostume og utrolig maskulin udstråling. Men det bliver på intet tidspunkt for meget eller plat, fordi alle tre kunstnere overdriver deres seksualitet med glimt i øjnene og med en dejlig ironisk distance.
Men det magiske opstår når disse tre kropslige genier med al deres maskulinitet kaster sig ud i poesien og følelserne på en smuk og følsom måde. Alle tre beskytter de deres personer på det smukkeste og i perioder sidder man med gåsehud og glædes over deres oprigtighed. Flot når en talentfuld stenblok kan få salen til at smelte i empati.
Tættere på mål
Jeg har set flere forestillinger af Don Gnu og oplevelsen har altid været stor, overrumplende og dejlig fucking skør i sin form. Stor respekt til Don Gnu og specielt koreograferne og idemændene, Jannik Elkær, Kristoffer Louis Andrup Pedersen. Ud over at de denne gang, fanger os i et følelsesmæssigt føregreb, så er det som om de er kommet tættere på målet med denne fortolkning og ide. Måske er det fordi jeg tilhører målgruppen. Men temaet alderdom blev behandlet med en nænsomhed og respekt, humor og samtidig en fandenivoldsk uhøjtidelighed. De udstiller ikke alderdommen, men kærtegner den i al dens forfald og skønhed. Stykket nåede til slutning et klimaks, hvor hele den alt for korte forestillings akrobatiske og berettiget følelsesregister og humor kulminerede i en stærk gåsehuds fremkaldende effekt. Vi tager en værdig afsked med de to dejlige gamlinge, både rørte og sprudlende af glæde.
Og lige inden den rørende afsked får Petras Lisauskas lov til at afslutte sin performance med en vanvidsscene som næsten fik associationer til Shakespeares Ophelia. Flot, vanvittig og med en ekstrem timing. Igen maskulint og samtidigt med yderst yndefuld mavedans. Det er det som Don Gnu særdeles kan. Den diamentralitet som de altid finder er sjælden og dejlig overrumplende.
Aftenen blev heldigvis honoreret med en stående sal og Kulturleben.dk kan kun bifalde og glæder sig allerede til næste Don Gnu præstation.